Gulasz wołowy
4-5 porcji
Składniki:

- 1 papryka czerwona (250 g)
- 4 pomidory (700 g) lub
200 g przecieru pomidorowego
- 1 cebula (125 g)
- 1 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- 4-5 ziarenek jałowca
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
Sposób wykonania
Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę; tak samo pociąć cebulę. Pomidory przeciąć na pół, wyciągnąć szypułkę, a następnie podzielić na mniejsze kawałki i zmiksować w osobnym naczyniu.
Mięso oczyścić z tłuszczu, pociąć w 10-15 mm kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na małym ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie dodać warzyw oraz zmiksowane pomidory. Na koniec wrzucić przypraw wraz z ostrą papryką. Całość gotować na małym ogniu około 1 godzinę, uzupełniając brakującą wodę. W przypadku zbyt małej ilości pomidorów dodać przecieru pomidorowego.
Na talerz dodać oleju rzepakowego.
Zdjęcia
1. Profesor Zdrowie