mobi facebook

Kapuśniak

8-10 porcji

Składniki:

Zupa kapuśniak - 750 g kiszonej kapusty
- 250 g schabu wieprzowego
- 1 połowa piersi z kurczaka (ok. 300 g)
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 cebula (125 g)
- 750 g ziemniaków
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- 2 łyżeczki kminku
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Poszatkować kapustę na mniejsze kawałki na dużym talerzu, aby nie utracić jej soków. Marchewkę i pietruszkę pokroić w 3-4 mm plasterki, cebulę - w pióra, a potem w kostkę.

Mięso wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić. Pokroić w 10-15 mm kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować na średnim, ogniu, szumując co jakiś czas powierzchnię. Następnie dodać kapustę, oraz warzywa; na koniec - przypraw. Gotować około 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając zupę.

Ziemniaki ugotować osobno na parze przez 30 minut i dawać na talerz bezpośrednio przed wlaniem zupy.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. https://katalogsmakow.pl/blog/w-garach-u-gosi/kapusniak-z-kiszonej-kapusty.325428.html