mobi facebook

Kapusta kiszona

(4 * 900 ml słoik)

Składniki:

kapusta kiszona - 1 głowa kapusty (2 kg)
- 60-90 g soli kamiennej niejodowanej
- 3 l wody








Sposób wykonania

Kapustę dobrze umyć pod bieżąca wodą, przekroić na pół, wyciąć głąba. Całość dobrze posiekać ostrym nożem. Przygotować (wg powyższego) 2-3% roztwór solonej wody. Poszatkowaną kapustę wkładać do słoików do 2/3 ich wysokości. Robić to na 3 razy, każdą warstwę ubić dobrze tłuczkiem do ziemniaków tak, aby puściła soki. Ubitą kapustę zalać w całości wodą. Odstawić w ciemne ciepłe miejsce. Po dwóch i czterech dniach kapustę należy poprzebijać sterylnym nożem. Piątego dnia przenieść kapustę do piwnicy na tydzień. Po tym czasie kapusta jest ukiszona.

Słoiki należy dokładnie umyć, suche słoiki zakręcić, wstawić do piekarnika na 100 o i sterylizować przez 15 minut.


Zdjęcia

1. http://1.bp.blogspot.com/-Krsehcrn16o/T1PG77wY5oI/AAAAAAAACTk/fwKSB6ZwcfY/s1600/sauerkraut.jpg