mobi facebook

Kuchnia polska

Kształtowanie się kuchni polskiej można datować na wiek XVII. Typowo polskie danie - ziemniaki prawdopodobnie przybyły do Polski wraz z Janem III Sobieskim spod Wiednia.

kuchnia polska

Każdy kraj ma swój niepowtarzalny charakter kulinarny. Na kształtowanie się swoistych cech kuchni polskiej miały wpływ przemiany historyczne. Na przestrzeni dziejów ulegała ona wpływom i zmianom regionalnym, zwłaszcza że tereny Rzeczypospolitej Polskiej historycznie zamieszkiwała zmieniająca się mozaika narodów. W efekcie silne są kulinarne wpływy wschodnie (tatarsko-tureckie, wcześniej mongolskie), rusińskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie. To co nazywa się kuchnią staropolską i do której się nawiązuje, zaczęło się rodzić w drugiej połowie XVII w. i przybrało rozkwitu na czasy dynastii Sasów.

W ostatnim czasie wzrasta, zwłaszcza wśród młodych ludzi, moda na patriotyzm. Profesor Zdrowie podziela ten pogląd, dlatego zdecydował się na prezentację potraw kuchni polskiej; niektórych lekko zmodyfikowanych, aby pasowały do charakteru strony o zdrowym żywieniu. Każdy poważny kraj powinien pielęgnować swoje tradycje narodowe.

Kuchnia polska składa się w dużej części z potraw mącznych: chlebów, kasz, czy makaronów. Dużą część stanowią mięsa oparte na trzodzie chlewnej. Na mleko hodowano bydło, z którego wytwarzano nabiał, śmietany, masło, kefir, czy jogurty. W Polsce długą tradycję kulinarną ma spożywanie wszelkiego rodzaju zup. Ze względu na duże zalesienie obszarów Rzeczypospolitej w kuchni obecne są produkty leśne jak: grzyby, jagody, czy dziczyzna. Typowe dla Polski są wytwory powstałe w wyniku fermentacji (kiszenia) warzyw. Jeśli chodzi o ryby, to w kuchni polskiej występuje bogactwo ryb słodkowodnych; wśród warzyw typowe są buraki, kapusta, ogórek, rośliny strączkowe, szczaw, mlecz. Owoce to jabłko, gruszka, wiśnie, czereśnie. Typowe dla tej części świata są owoce leśne (poziomka, jeżyna, borówka, aronia) oraz agrest i porzeczka.