mobi facebook

Kwaśnica

1 porcja

Składniki:

Zupa kwaśnica - 750 g kapusty kiszonej
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 300 g)
- 300 g schabu wieprzowego
- 750 g ziemniaków
- 1 cebula (125 g)
- 30 g suszonych grzybów (opcjonalnie)
- 1 szklanka wody z spod kapusty
- 3 * 1 l + 0,5 l wody
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 4-5 liści laurowych
- 2-3 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki kminku całego
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Mięso wyjąć dzień wcześniej z zamrażalnika i rozmrozić w lodówce. Pokroić je na mniejsze kawałki, około 10-15 mm. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka, zalać 1 l wody i gotować. Każde pokrojone mięso gotować w 1 l wody przez dwadzieścia minut, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie przenieść je do kapusty oraz uzupełnić wodę. Pokrojoną w pióra, a następnie w kostkę cebulę zeszklić na patelni oraz dodać z pokrojonymi grzybami do zupy wraz z przyprawami. Po 30 minutach gotowania wrzucić pokrojone w 10-15 mm kostkę ziemniaki. Na koniec dolać wodę spod kapusty. Całość gotować około 1 godziny.

Na talerz dolać olej rzepakowy.


Zdjęcia

1. https://www.mojegotowanie.pl/przepis/kwasnica-na-gesinie-mojej-babci