mobi facebook

Łazanki

4-5 porcji

Składniki:

Łazanki - 200 g makaronu łazanki
- 500 g kapusty kiszonej
- 50 g grzybów (podgrzybki, borowiki)
- 1 cebula (125 g)
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kminku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób wykonania

Grzyby namoczyć na noc, po czym pokroić na mniejsze kawałki; kapustę również poszatkować na drobne kawałki. Cebulę natomiast przekroić na pół, później w pióra, a je na mniejsze kawałki.

Na rozgrzaną patelnię lub rondel ze stali nierdzewnej z oliwą wsypać cebulę i przysmażyć. Dodać kapustę oraz grzybki, całość podlać wodą z pod grzybów (w razie potrzeby uzupełniać zwykłą), na małym ogniu dusić całość przez jedną godzinę pod przykryciem. Po lekkim podduszeniu dodać przypraw.

W wodzie ugotować łazanki tak, aby były miękkie; po ugotowaniu dodać do kapusty i całość dobrze zamieszać.


Zdjęcia

1. http://www.przepisane.pl/przepisy/makarony/wigilijne-lazanki-z-kapusta-i-grzybami-lesnymi/