mobi facebook

Danie po myśliwsku

3-4 porcje

Składniki:

- 400 g sarniny
- 1 cebula (125 g)
- 50 g suszonych borowików lub podgrzybków
- kilka wędzonych śliwek (opcjonalne)
- 2 * 100 g kaszy gryczanej
- 1,5 l wody
- 5-6 owoców jałowca
- rozmaryn (gałązki)
- 2 łyżeczki kminku (cały)
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Dzień przed przygotowaniem dania wyjąć mięso z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia.

Rozmrożoną sarninę pokroić w plastry, a plastry wszerz w paski. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na średnim ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie dodać grzyby, cebulę oraz przyprawy (gałązki rozmarynu połamać na mniejsze kawałki). Gotować wszystko przez 30 minut. W tym samym czasie, w wodzie, ugotować kaszę. Po godzinie gotowania dania i jego redukcji dodać kaszę. Całość zamieszać i zagotować.


Zdjęcia

1.