Ogórki kiszone

Składniki:
- korniszony (400 g)- 1 płaska łyżeczka cukru
- koper (baldachy kwiatów)
- 2 ząbki czosnku
- 1 korzeń chrzanu
- gorczyca (ziarna)
- estragon (ziarna)
- 1 liść dębu lub wiśni
- 600 ml wody (osolona 3%)
- 18 g soli
Sposób wykonania
Słoiki należy dokładnie umyć i wysterylizować w piekarniku nagrzanym do 100 oC przez 15 min.
Ogórki moczyć w wodzie przez ok. 1 godziny, po czym dokładnie je umyć. Umyty czosnek jak i chrzan należy pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek w ćwiartki, chrzan w mniejszych kawałkach na ćwiartki wzdłuż, aby powstały paski. Na dno słoika położyć liść, na nim – chrzan oraz czosnek. Ogórki ułożyć w słoiku ciasno jasnym końcem do góry. Gorczycę oraz estragon dodać pomiędzy ogórki, koper – na sam wierzch. Na wierzch ogórków można dać jeszcze trochę gorczycy. Zalać ogórki zalewą o temp. 70-80 oC (odstawić wrzątek na 15 min pod przykryciem), tak aby całość kopra była zalana. Zostawić trochę miejsca na gromadzenie się CO2. Słoiki trzymać 3 dni w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu, a następnie wynieść je do piwnicy na 4 tygodnie.
Zalewa
Do 600 ml wody należy wsypać soli kuchennej oraz łyżeczkę cukru, następnie zamieszać oraz zagotować do wrzenia.
Zdjęcia