mobi facebook

Ogórki kiszone

(900 ml słoik)

ogórki kiszone

Składniki:

- 300-350 g ogórków (6-7)
- 1 płaska łyżeczka cukru
- koper (baldachy kwiaty)
- 2 ząbki czosnku
- 1 korzeń chrzanu
- gorczyca (ziarna)
- estragon (ziarna)
- 1 liść dębu lub wiśni
- 600 ml wody (osolona 3%)

Sposób wykonania

Słoiki należy dokładnie umyć, a przed włożeniem ogórków zakręcone słoiki wysterylizować w piekarniku na 100 oC przez 15 min.

Ogórki moczymy w wodzie przez ok. 1h, poczym dokładnie umyć, z ogórków należy obciąć ogonki. Umyty czosnek jak i chrzan należy pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek w ćwiartki, chrzan w mniejszych kawałkach na ćwiartki wzdłuż, aby powstały paski. Na dno słoika kładziemy liść, na nim z kolei chrzan oraz czosnek. Ogórki ułożyć w słoiku ciasno jasnym końcem do góry. Gorczycę oraz estragon dadać pomiędzy ogórki, koper natomiast położyćy na sam wierzch. Na wierzch ogórków możemy dać jeszcze trochę gorczycy. Zalać ogórki zalewą o temp. 70-80 oC (odstawić wrzątek na 15 min. pod przykryciem), tak aby całość kopra była zalana. Zostawiamy trochę miejsca na gromadzenie się CO2. Słoiki trzymać 3 dni w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu, następnie ogórki wynieść do piwnicy na okres 4 tygodni.

Zalewa

Do 600 ml wody należy wsypać 18 g soli kuchennej oraz łyżeczkę cukru, następnie zamieszać oraz zagotować do wrzenia.


Zdjęcia

1.