mobi facebook

Zupa ogórkowa

8-10 porcji

Składniki:

Zupa ogórkowa - 1 połówka piersi z kury (ok. 300 g)
- 500-600 g przecieru ogórkowego
- 2-3 ogórki kiszone po 50 g
- 300 ml soku spod ogórków
- 3 * 100 g opakowania ryżu brązowego lub
1 kg ziemniaków
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 200 g śmietany 12%
- 1,75 l + 1,75 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- koperek
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Do małego garnka wrzucić przecier ogórkowy dodać wody spod ogórków całość zmiksować. Na najmniejszych oczkach tarki zetrzeć marchewki oraz pietruszkę do miski.

Do garnka na wrzucić drobno pokrojoną pierś z kury dolać 1,75 l i gotować na średnim ogniu tak długo, aż odszumowujemy powierzchnie wody. Po tym czasie mięso zmiksować na bardzo drobne kawałki, postawić spowrotem na gaz. Dodać przecier ogórkowy, marchewkę, dolać 1,75 l wody, oraz wrzucić przyprawy, gotować 1 godzinnego pod przykryciem. Pod koniec gotowania rozrobić śmietanę w małym garnku z zimną wodą oraz dodać do zupy, całość zagotować, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.

Osobno ugotować ryż przez 30 minut lub ziemniaki na parze przez 30 minut. Dodać je na talerz na samym końcu oraz dolać zupy.

Na talerz dodać oleju rzepakowego, oraz udekorować koperkiem.


Zdjęcia

1.