mobi facebook

Paprykarz szczeciński

kilkanaście porcji na kanapkę

Składniki:

Paprykarz szczeciński - 250 g filetów ryb morskich: dorsz, sola, makrela (bez wody i ości)
- 2 * 100 g ryż brązowy
- 1 cebula (125 g)
- 2 czerwone papryki (500 g)
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki papryki ostrej
- masło klarowane
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Papryki umyć, przekroić na pół, wybrać gniazda i wstawić na blasze na 30 minut przy 150 oC. W międzyczasie na maśle klarowanym przysmażyć drobno pokrojoną na kostkę cebulę, po czym przenieść ją do garnka. Dodać pieczoną paprykę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy; całość zmiksować na gładką masę.

Ryż ugotować w wodzie przez 30 minut, po czym odcedzić. Ryby ugotować na parze, następnie drobno poszatkować.

Całość składników dobrze wymieszać. Pasta dobrze nadaje się do smarowania kanapek.


Zdjęcia

1. http://weganon.pl/2018/08/weganski-paprykarz-szczecinski.html