Paprykarz szczeciński
kilkanaście porcji na kanapkę
Składniki:

- 2 * 100 g ryż brązowy
- 1 cebula (125 g)
- 2 czerwone papryki (500 g)
- koncentrat pomidorowy (100 ml)
- 2 łyżki papryki ostrej
- masło klarowane
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
Papryki umyć, przekroić na pół, wybrać gniazda i wstawić na blaszkę na 30 minut przy 150 oC. W międzyczasie na maśle klarowanym przysmażyć drobno pokrojoną w kostkę cebulę, po czym przenieść ją do garnka. Dodać pieczoną paprykę, koncentrat pomidorowy oraz przypraw; całość zmiksować na gładką masę.
Ryż ugotować w wodzie przez 30 minut, po czym odcedzić. Ryby ugotować na parze, następnie drobno poszatkować.
Całość składników dobrze wymieszać. Pasta dobrze nadaje się do smarowania kanapek.
Zdjęcia
1. http://weganon.pl/2018/08/weganski-paprykarz-szczecinski.html