mobi facebook

Pasztet

Kilkanaście porcji

Składniki:

Pasztet - 250 g schabu wieprzowego
- 250 g udźca wołowego
- 1 połówka piersi z kurczaka (300-350 g)
- 250 g wątróbki kurzej
- 100 g serc kurzych
- 2 cebule (250 g)
- 2 marchewki (400 g)
- 2 pietruszki (150 g)
- pół małego selera (100 g)
- 100g suszonej śliwki (opcjonalnie)
- 1 kajzerka
- 2-3 jajka (180 g)
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki tymianku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze. Mięso oraz serca umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w małej ilości wody przez 1,5 godziny; po 1 godzinie dodać wątróbkę. Po ugotowaniu całość przecedzić. Bułkę namoczyć w bulionie po warzywach.

Warzywa i owoce po ostygnięciu wraz z bułką przemielić w maszynce przynajmniej 2 razy, aby otrzymać jednolitą gładką masę. Do masy dodać jajka oraz przypraw; całością wyłożyć keksówkę z papierem do pieczenia. Piec go w temperaturze 175 oC, przez około godzinę.


Zdjęcia

1. http://eksperymentsobotni.blox.pl/2013/03/pasztet-z-miesa-z-rosolu.html