mobi facebook

pierogi z kapusta i grzybami

?? porcja

Składniki ciasto:

Pierogi z kapustą i grzybami + odpowiednią ilość do wyrobienia ciasta
- pół szklanki wody
- 1 jajko
- 10 ml oleju rzepakowego
- sól

Składniki farsz:

- 500 g kapusty kiszonej
- 50 g grzybów suszonych
- 1 cebula (125 g)
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób wykonania ciasta

Do miski dać mąkę, sól, żółtko jajka oraz olej rzepakowy. Dodać wodę małymi porcjami i całość mieszać palcami. W trakcie wyrabiana ciasta dosypać mąki. Całość zagniatać tak długo, aż ciasto będzie wyrobione, zwarte i lekko wilgotne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką na około 15 minut, aby "odpoczęło". Gotowe ciasto należy dokładnie rozwałkować na stolnicy; do wycinania kółek na pierogi stosować szklankę lub specjalny przyrząd do formowania pierogów.

Sposób wykonania farszu

Posiekaną drobno cebulę podsmażać na patelni, wcześniej namoczyć grzyby. Odsączoną kapustę drobno posiekać, podobnie jak grzyby. Grzyby i kapustę dusić w małej ilości wody (również tej spod grzybów); na małym ogniu dodać przyprawy.

Do kółek nałożyć farsz i zaklejać je ręcznie lub foremką. Pierogi gotować w gorącej wodzie z dodatkiem oleju przez około 7 minut.


Zdjęcia

1. http://gotowaniezsercem.pl/pierogi-z-kapusta-i-grzybami/