mobi facebook

Zupa po myśliwsku

8-10 porcja

Składniki:

- 400-500 g sarniny lub zająca lub dzika
- 50 g suszonych podgrzybków lub borowików
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera (mały)
- 1 cebula (100 g)
- 2-3 pomidory (500 g)
- 800 g ziemniaków
- 3,5 l wody
- 4-5 stołowych łyżek miodu
- 5-6 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku
- gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
- gałązka bylica piołun (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Dziczyznę rozmrozić przez noc w lodówce, a następnie posiekać w drobne kawałki. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić w 3-4 mm talarki, selera przekroić na kilka 4-5 mm plastrów. Cebulę przekroić na pół, następnie - w talarki, a je w kostkę. Ziemniaki obrać i także pokroić w kostkę. Pomidory natomiast pokroić w ćwiartki oraz zmiksować.

Do garnka z 2 l wody wrzucić mięso, zagotować oraz odszumować. Następnie dodać resztę wody, kolejne warzywa, pokrojone w mniejsze kawałki grzyby oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu około godziny, uzupełniając wodę.

Na talerz dolać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.