Ryba po grecku
Składniki:

- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- pół selera (mały) (100 g)
- 1 cebula (125 g)
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 3-4 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Marynata:
- pół cytryny- 20 ml oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml wody
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
Filety pokroić na mniejsze kawałki. Do większego naczynia wlać wodę oraz olej, dodać obraną ze skóry cytrynę, ząbki czosnku oraz przypraw. Całość zmiksować. Marynatą zalać filet w misce i odstawić na 2 godziny do lodówki. Warzywa korzeniowe przetrzeć na tarce ze średnimi oczkami. Cebule przeciąć na pół i pokroić w kostkę.
Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić cebule i smażyć na małym ogniu, potem wlać 200 ml wody, wrzucić przetarte warzywa i pod przykryciem dusić przez 30 minut. Następnie dodać zamarynowane filety, przecier pomidorowy oraz przyprawy; wymieszać całość i dusić przez 30 minut, mieszając całość i w razie potrzeby uzupełniając wodę.
Po ostudzeniu podawać do jedzenia na zimno jako drugie danie.
Zdjęcia