Śledź w śmietanie
2-3 porcje
Składniki:

- 1 mała cebula (50-60) g
- śmietana 12% (200 ml)
- 20 ml octu winnego
- sól
- pieprz
- słoik 500 ml
Sposób wykonania
Płaty z śledzia moczyć 2-3 razy w celu wypłukania z soli. Następnie pokroić je w kawałki o grubości 1 cm. Pociąć cebulę w cienkie pióra i położyć na dnie słoika. Śmietanę z pojemniczka przełożyć do większego naczynia, a pojemnik przemyć wodą i przelać do śmietany, na koniec dodać octu oraz przypraw; całość zamieszać.
Kawałki śledzia układać w słoiku warstwowo; każdą warstwę przekładać śmietaną. W taki sposób wypełnić cały słoik. Na koniec dobrze wstrząsnąć w celu zmieszania się śmietany ze śledziem. Słoik włożyć do lodówki na 24 godziny w celu „przegryzienia” się składników.
PS. Do śledzia obowiązkowo kieliszek wódki :).
Zdjęcia
1. http://photo.foodgawker.com/wp-content/uploads/2014/05/1799094.jpg