mobi facebook

Szczupak lub karp marynowany

5-6 porcji

Składniki:

- 6 dzwonków szczupaka lub karpia
- 3 cebule (200 g)
- olej rzepakowy
- sok z pół cytryny
- 1 łyżeczka tymianku
- nasiona kolendry
- papryka ostra (opcjonalnie)
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Rybę włożyć do płaskiego szerokiego garnka, dodać pokrojoną w plasterki cebulę, sól, pieprz i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć płomień i dusić na bardzo małym ogniu około 25 min. Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć, przełożyć do porcelitowej miski lub słoja, przekładając plasterkami dwóch cebul. Ocet, cukier, korzenie i listki laurowe wymieszać z wywarem z ryby i zagotować. Zalać rybę, wystudzić, wstawić do lodówki na 2 dni (ale tak przygotowaną rybę można przechowywać w lodówce nawet 10 dni).


Zdjęcia

1.