mobi facebook

Tatar

1 porcja

Składniki:

Tatar - 100 g mięsa wołowego
- 1 żółtko
- 1 mała cebula (50 g)
- 2 korniszony (100 g)
- 50 g marynowanych pieczarek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Wszystkie składniki należy bardzo drobno posiekać, zwłaszcza mięso które można przemielić przez maszynkę, ale w oryginale mięso jest drobno szatkowane. Poszatkowaną cebulę, grzyby i ogórki położyć na talerz tak, aby zrobić okrąg podzielony na trzy części z każdą na inny składnik. Do mięsa dodać soli i pieprzu, zamieszać całość. Na talerz wyłożony ogórkami, cebulą i grzybami, położyć mięso; uformować je w niski walec, zrobić w nim wgłębienie, w które włożyć żółtko jajka.


Zdjęcia

1. https://www.irishtimes.com/life-and-style/food-and-drink/raw-power-of-tartare-1.3513671