mobi facebook

Uszka z kapustą i grzybami

?? porcji

Składniki ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej
+ odpowiednią ilość do wyrobienia ciasta
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 10 ml oleju rzepakowego
- sól

Składniki farsz:

- 250 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
- 1 cebula (100g)
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób wykonania ciasta

Do miski dać mąkę, sól, żółtko jajka oraz olej rzepakowy. Dodać wodę małymi porcjami i całość mieszać palcami. W trakcie wyrabiana ciasta dosypać mąki. Całość zagnieść tak długo, aż ciasto będzie wyrobione, zwarte i lekko wilgotne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką na około 15 minut, aby "odpoczęło". Gotowe ciasto dokładnie rozwałkować na stolnicy; do wycinania kółek na uszka stosować szklankę lub specjalny przyrząd do formowania pierogów.

Sposób wykonania farszu

Posiekaną drobno cebulę podsmażyć na patelni; wcześniej namoczyć grzyby. Odsączoną kapustę drobno posiekać, podobnie jak namoczone grzyby. Grzyby z kapustą dusić w małej ilości wody (również w tej z pod grzybów) na małym ogniu i dodać przypraw.

Do wyciętych kółek nałożyć farsz, lepić pieroga, po czym wyginać na palcu i zlepić na końcu. Zrobione uszka gotować w wodzie z olejem przez około 7 minut.


Zdjęcia

1.