mobi facebook

Zakwas na chleb

2 porcje

Składniki:

- 50 g + 50 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 50 g + 50 g ciepłej wody przegotowanej
- 4 * 25 g mąki żytniej
- 4 * 25 ml wody
- 1 l słoik

Sposób wykonania

Dzień 1

Rano do słoika dajemy 50 g mąki oraz tyle samo ciepłej wody, całość zamieszać.

Wieczorem do słoika dajemy 50 g mąki oraz tyle samo ciepłej wody, całość zamieszać.

Dzień 2

Rano dodać 25 g mąki oraz tyle samo wody, całość zamieszać.

Dzień 3

Rano dodać 25 g mąki oraz tyle samo wody, całość zamieszać.

Dzień 4

Rano dodać 25 g mąki oraz tyle samo wody, całość zamieszać.

Dzień 5

Rano dodać 25 g mąki oraz tyle samo wody, całość zamieszać.

Dzień 6

Zakwas jest gotowy i stabilny

Dzień 7

Można piec chleb.

Należy pamiętać, że zakwas musi stać w ciepłym miejscu - najlepiej w kuchni. Po każdym dodaniu mąki oraz wody słoik zakręcić. Wraz z postępem dni, zawartość słoika zaczyna bulgotać, co świadczy o tym, że zachodzi proces fermentacji.


Zdjęcia

1.