Zakwas na chleb
2 porcje
Składniki:
- 50 g + 50 g mąki żytniej razowej typ 2000- 50 g + 50 g ciepłej wody przegotowanej
- 4 * 25 g mąki żytniej typ 2000
- 4 * 25 ml wody
- 1 l słoik
Sposób wykonania
Dzień 1
Rano do słoika dajemy 50 g mąki oraz tyle samo ciepłej wody, całość zamieszać.
Wieczorem do słoika dajemy 50 g mąki oraz tyle samo ciepłej wody, całość zamieszać.
Dzień 2
Rano dodać 25 g mąki oraz tyle samo wody, całość zamieszać.
Dzień 3
Rano dodać 25 g mąki oraz tyle samo wody, całość zamieszać.
Dzień 4
Rano dodać 25 g mąki oraz tyle samo wody, całość zamieszać.
Dzień 5
Rano dodać 25 g mąki oraz tyle samo wody, całość zamieszać.
Dzień 6
Zakwas jest gotowy i stabilny
Dzień 7
Można piec chleb.
Należy pamiętać, że zakwas musi stać w ciepłym miejscu – najlepiej w kuchni. Po każdym dodaniu mąki oraz wody słoik przykryć folią aluminiową lub przykrywką (nie zakręcać). Wraz z postępem dni, zawartość słoika zaczyna bulgotać, co świadczy o tym, że zachodzi proces fermentacji.
Zdjęcia
1.