mobi facebook

Staropolska zapiekanka

1 porcja

Składniki:

- 750 g ziemniaków
- 1,5 cebuli (150 g)
- 4 jajka na twardo
- 40 g suszonych grzybów
- 200 g śmietany 12%
- koperek
- pietruszka
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Obrane ziemniaki pokroić w plasterki, cebulę przekroić na pół, a następnie - w pióra. Jajka ugotować na twardo oraz pokroić w talarki. Grzyby drobniej pokroić, namoczyć oraz ugotować w małej ilości wody.

Pokrojony koperek pomieszać ze śmietaną w celu otrzymania sosu.

W żaroodpornym naczyniu ułożyć najpierw ziemniaki, później cebulę, jajka na twardo oraz grzyby; dodać przypraw. Ostatnia warstwę również ułożyć z ziemniaków, całość zalać wodą spod grzybów oraz sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C na 30 minut.

Na talerz dodać oleju rzepakowego. Można podawać z kiszoną kapustą lub ogórkami.


Zdjęcia

1.