mobi facebook

Zapiekanka z grzybów i kaszą jaglaną

5-6 porcji

Składniki:

- 3 * 100 g kaszy gryczanej białej
- 350 g świeżych grzybów
- 1 cebula (100 g)
- 150 g szynki (opcjonalnie)
- 150 g sera żółtego
- 2-3 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Kaszę gotować przez 20 minut. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki oraz gotować przez 30 minut w małej ilości wody. Cebulę przekroić na pół, pokroić w pióra, a je w kostkę. Szynkę pokroić w drobną kostkę.

Ugotowaną kaszę odcedzić, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, położyć na nią grzyby oraz szynkę; dodać przypraw, a na wierzch ułożyć plasterki sera żółtego.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.