mobi facebook

Zapiekanka kresowa z grzybami

1 porcja

Składniki:

- 800-900 g ziemniaków
- 350 g schabu wieprzowego
- 2 cebule (125 g)
- 50 g suszonych grzybów
- 1 pęczek koperku
- 200 g śmietany 12 %
- 100 ml wody
- 2-3 gałązki rozmarynu
- 40 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Ziemniaki warto wstępnie podsuszyć.

Ziemniaki obrać i pokroić w 5-6 mm plastry. Schab rozmrozić umyć, pozbawić błonek oraz pokroić w około 1,5 cm kostkę. Cebule przekroić na pół oraz pokroić w pióra. Grzyby namoczyć, a następnie odcedzić oraz pokroić w mniejsze kawałki. Koperek drobno posiekać. Śmietanę rozrobić w miseczce z wodą, dodać poszatkowany koperek.

Na dno naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki, cebulę, schab, a na koniec położyć rozmaryn, dodać przypraw oraz całość zalać śmietaną z koperkiem.

Zapiekankę wstawić na 45 minut do 150 oC.


Zdjęcia

1.