Staropolska zapiekanka
Składniki:
- ziemniaki (1 kg)- 1,5 cebuli (200 g)
- 4 jajka na twardo (240 g)
- suszone grzyby (50 g)
- 1 śmietana 12% (200 ml)
- koperek
- pietruszka
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
Sposób wykonania
Obrane ziemniaki pokroić w plasterki, cebulę przekroić na pół, a następnie – w pióra. Jajka ugotować na twardo oraz pokroić w talarki. Grzyby drobniej posiekać, namoczyć oraz ugotować w małej ilości wody.
Pokrojony koperek pomieszać ze śmietaną w celu otrzymania sosu. W żaroodpornym naczyniu ułożyć najpierw ziemniaki, później cebulę, jajka na twardo oraz grzyby; dodać przypraw. Ostatnia warstwę również ułożyć z ziemniaków; całość zalać wodą spod grzybów oraz sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 oC na 30 minut. Na talerz dodać oleju rzepakowego. Można podawać z kiszoną kapustą lub ogórkami.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć najpierw ziemniaki, później cebulę, jajka na twardo oraz grzyby; dodać przypraw. Ostatnia warstwę również ułożyć z ziemniaków; całość zalać wodą spod grzybów oraz sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 oC na 30 minut.
Na talerz dodać oleju rzepakowego. Można podawać z kiszoną kapustą lub ogórkami.
Zdjęcia