Zrazy zawijane z kaszą gryczaną
Składniki:

- 1 cebula (125 g)
- kapusta kiszona (200 g)
- 3 ogórki kiszone (150 g)
- 200 ml bulionu warzywnego
- 4 * 100 g kaszy gryczanej białej
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
- 6-7 ziaren jałowca
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
Plastry mięsa rozbić tłuczkiem w taki sposób, aby powstał prostokąt. Korniszony pokroić w plasterki, a je w słupki; kapustę kiszona poszatkować, cebulę pociąć w kostkę. Jałowiec i ziele angielskie rozdrobnić wyciskarką do czosnku, wsypać do kieliszka i pomieszać.
Zrazy oprószyć solą, pieprzem i miksem ziela angielskiego oraz jałowca. Na 2/3 długości zrazu od lewej strony nałożyć farsz: najpierw kapustę, potem cebulę, na koniec ogórki kiszone. Zrazy ciasno zwinąć oraz opleść i zawiązać nitką, a zawinięte przenieść do naczynia żaroodpornego i podlać bulionem. Dusić w piekarniku na 150 oC przez około 45 minut, obracając je co 10 minut.
W czasie duszenia zrazów sporządzić sos polski (szary) oraz ugotować kaszę gryczaną w woreczkach przez 20 minut, po czym je odcedzić.
Zdjęcia