mobi facebook

Zrazy zawijane z kaszą gryczaną

4 porcje

Składniki:

Zrazy zawijane - 8 kawałków udźca wołowego po 60 g
- 3 ogórki kiszone (150 g)
- 100-150 g kapusty kiszonej
- 2 cebule (200 g)
- 250 ml bulionu warzywnego
- 4 * 100 g kaszy gryczanej białej
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
- 6-7 ziaren jałowca
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Plastry mięsa rozbić tłuczkiem do mięsa w taki sposób, aby powstał prostokąt. Korniszony pokroić w plasterki, a je w słupki; kapustę kiszona poszatkować, cebulę pokroić w pióra, a je w kostkę. Jałowiec i ziele angielskie rozdrobnić wyciskarką do czosnku, wsypać do kieliszka i pomieszać.

Zrazy oprószyć solą, pieprzem i miksem ziela angielskiego oraz jałowca. Na 2/3 długości zraza od lewej strony nałożyć farsz: najpierw kapustę, potem cebulę, na koniec ogórki kiszone, zraz ciasno zwinąć oraz opleść i zawiązać nitką. Zawinięte zrazy przenieść do naczynia żaroodpornego i podlać bulionem. Zrazy dusić w piekarniku na 125 oC przez około 1 godzinę, obracając je co 15 minut.

W czasie duszenia zrazów sporządzić sos polski (szary) oraz ugotować kaszę gryczaną w woreczkach, przez 20 minut, po czym je odcedzić.


Zdjęcia

1. https://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/zrazy-zawijane.html