mobi facebook

Zupa ziemniaczana

8 - 10 porcji

Składniki:

Zupa ziemniaczana - 1,2 kg ziemniaków
- połowa piersi z kurczaka (ok. 300 g)
- chuda szynka (250 g)
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 0,25 małego selera (100 g)
- 200 ml śmietany 12%
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm, selera - na 4-5 mm kawałki. Dzień przed gotowaniem zupy wyjąć pierś z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia. Rozmrożoną pierś pokroić w plastry, a plastry wszerz w paski. Szynkę pokroić w plastry, a je w kostkę.

Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki, boczek, kiełbasę oraz warzywa. Całość gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Następnie wrzucić przyprawy i gotować na małym ogniu przez następne 30 minut. Na koniec rozrobić śmietanę w małym garnku z zimną wodą oraz dodać do zupy; całość zamieszać i zagotować.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. https://www.smakipodbeskidzia.pl/zupa_ziemniaczana,potrawy_i_przepisy,