mobi facebook

Żurek

8-10 porcji

Składniki:

- 750 ml zakwasu
- 3-4 białe kiełbasy (250-350 g)
- 1 cebula (100 g)
- 200 ml śmietany 12%
- 5 jajek (300 g)
- 12 kg ziemniaków
- 3,5 l wody
- 3-5 liści laurowych
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 3-4 łyżeczki majeranku (suchy)
- 2 łyżeczki kminku (cały)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Cebulę pokroić w pióra, a pióra w kostkę. Białą kiełbasę w talarki 5-6 mm, tak samo kiełbasę. Kiełbasę, jeśli jest tłust, wcześniej wygotować w jednym kawałku.

Do garnka wlać wodę, wrzucić pokrojoną kiełbasę, cebulę oraz przyprawy; gotować na małym ogniu około 1 godzinę pod przykryciem. Po tym czasie dolać zakwasu oraz rozrobionej śmietany. Całość zamieszać i doprowadzić do wrzenia.

Jajka ugotować w osobnym garnku na twardo. Obrane ziemniaki natomiast pokroić w plastry i ugotować na parze w czasie 30 minut i dawać na talerz bezpośrednio przed wlaniem zupy.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.