Warunki przechowywania żywności w lodówce
Gdy kupujemy żywność, musimy zwrócić szczególną uwagę na warunki, w jakich należy ją przechowywać. Może się bowiem okazać, że została ona nabyta jako świeża, a wystawiona na niekorzystnie działające czynniki, wywoła u nas zatrucie pokarmowe.

Najpopularniejszym obecnie sposobem przechowywania żywności jest wykorzystanie lodówki. Współcześnie łączą one w sobie funkcje utrzymywania niskiej temperatury oraz zamrażanie. Aby jednak żywność mogła być bezpiecznie przechowywana, muszą w niej panować odpowiednie warunki. Temperatura właściwa dla części chłodzącej to 3-5 oC, w zamrażarce: od -15 do -18 oC. Lodówki mogą być zbudowane na dwa sposoby: zamrażalnik znajduje się nad komorą chłodniczą, albo pod nią. Również wielkość chłodziarko-zamrażarek może znacznie się między sobą się różnić: od lodówek turystycznych do przypominających szafę. Najwyższa temperatura w lodówce panuje na półce najbardziej oddalonej od zamrażalnika, dlatego też należy tam umieszczać produkty wymagające tylko lekkiego schłodzenia: ciasta, napoje w butelkach plastikowych, czy owoce i warzywa. Na półce najbliżej zamrażalnika należy umieszczać masło, wędliny, żółte sery, masło klarowane, mięso na rozmrożenie. Na półkach środkowych - wszelkiego typu posiłki przyrządzane w kuchni w garnkach lub plastikowych pojemnikach, różnego rodzaju pasty oraz dipy do smarowania pieczywa oraz półprodukty do ich przyrządzania, jak i konserwy mięsne czy rybne. Górne części drzwi lodówki wykorzystujemy do przechowywania jajek, cebuli, czosnku, a niższe - do musztard, dipów, ketchupów oraz leków, wody, napojów i olejów.
Aby lodówka dobrze pracowała, należy ją rozmrażać zgodnie z zaleceniami producenta. Nawet te bezrozmrożeniowe trzeba raz na kilka miesięcy odłączyć od prądu i rozmrozić.
Zanim do lodówki trafią mięso, ryby, warzywa i owoce, należy je umyć; zasada ta jednak nie dotyczy cytrusów. Warzyw liściastych nie przechowuje się w reklamówkach, ani torebkach foliowych, gdyż powoduje to brak możliwości pobierania przez rośliny tlenu, co skutkuje mniejszą trwałością takiego produktu. Szynkę w plasterkach, ser żółty lub biały należy trzymać w lodówce na talerzykach, aby nie brudziły półek lodówki (w okruszkach oraz zaciekach z wędlin i serów białych namnażają się bakterie).
Najważniejszą kwestią przy kupnie produktów żywnościowych jest data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia; po ich upływie środki spożywcze nie powinny być w obrocie, a ich spożycie grozi konsekwencjami zdrowotnymi. Drugim istotnym czynnikiem są warunki przechowywania określone przez producenta, co pomoże właściwie zabezpieczyć żywność. Trzecią ważną informacją są dane dotyczące producenta, które muszą być umieszczone na etykiecie produktu.
Czas przechowywania żywności w chłodziarce
Warzywa nietrwałe

brokuł, rzodkiewka - 10-14 dni
natki warzyw - 10-14 dni rzodkiewka, sałata, szpinak - 7-14 dni
Warzywa trwałe
czosnek, cebula - 7-8 miesięcykorzeń marchewki i pietruszki, burak - 6-8 miesięcy
kapusta - 5-6 miesięcy
ziemniaki - 5-6 miesięcy
Owoce
Jabłka, brzoskwinie około 1 miesiącacytrusy około 2 miesięcy
wiśnie, czereśnie około 14 dni
Produkty pochodzenia zwierzęcego
sery żółte w bloku: od 4 do 8 tygodnisery żółte w plasterkach: 4-5 dni
wędlina w plasterkach: 72 h
48-72 h; tłuszcze stałe: 6-8 miesięcy
Czas przechowywania żywności w zamrażarce
Warzywa nie trwałe

kalafior, karczochy itd. - 10-12 miesięcy
grzyby - do 9 miesięcy
Warzywa trwałe
warzywa korzenne - 6-8 miesięcywarzywa liściaste - 6-9 miesięcy
warzywa strączkowe - 10-12 miesięcy
Owoce
Owoce generalnie mrozi się 3-6 miesięcyMniej odporne na przechowywanie są jagody
Produkty pochodzenia zwierzęcego
mięso mielone - do 2 miesięcydrób - do 3-4 miesięcy
kiełbasy - do 6 miesięcy
mięso wieprzowe (np. schab) - do 6 miesięcy
mięso cielęce - do 8 miesięcy
mięso wołowe - do 8 miesięcy
mięso baranie - do 9 miesięcy
dziczyzna - do roku
ryby - do 6 miesięcy
Inne produkty spożywcze
Chleb oraz ciasto - do 3-4 miesięcySery - do 3 miesięcy
Dania gotowe
Ugotowane w domu dania przechowują się w zamrażarce znacznie gorzej od produktów surowych. Gotowe dania kupowane w sklepie zawierają substancje przedłużające przydatność do spożycia, dlatego gdy zamierzamy je przechowywać w zamrażalniku, powinien to być jak najkrótszy okres.
Wartości przechowywania żywności w chłodni lub zamrażarce są oczywiście szacunkowe, gdyż wpływ na to ma wiele czynników np. struktura pokarmu, konsystencja, zawartość tłuszczu, wody itd.
Uwaga!!! Żywności raz rozmrożonej nie można ponownie zamrażać.Trochę historii

Zanim wynaleziono lodówkę, żywność przechowywano w niskich temperaturach. Uzyskiwano to, wykorzystując piwnice, ziemianki lub w specjalne pomieszczenia przeznaczonych na ten cel tzw. lodownie. Wzmianki o specjalnych pomieszczeniach z niską temperaturą pochodzą z imperium perskiego; starożytni grecy i rzymianie używali również tego typu miejsc. Lodownia była to ziemianka lub piwnica na wsiach i dworkach szlacheckich budowana jako osobne pomieszczenie. Dawniej w Polsce budowano je z drewna lub cegły, na dno umieszczano metalową kratę na którą dawano lód, a na nim przetrzymywano żywność. Do sezonu letniego należało się przygotować już zimą. Z rzek i jezior zwożono duże bryły lodu, uprzednio wycinając je z zamarzniętej tafli i wyciągając hakami. Lód polewano gorącą wodą, aby zmienił się w jednolitą bryłę, gdyż w taki sposób mniej się topił, dodatkowo jeszcze, aby spowolnić ten proces, posypywano go solą. Tak zabezpieczony lód nawet w ciepłe lata nie stapiał się do końca.
Literatura
2. Instrukcja obsługi jakieś lodówki
3. ulotka lodówka PZH
4. dr inż. Monika Trząskowska. Jak bezpiecznie przechowywać żywność.
5. własne doświadczenia
Źródła internetowe
2. http://ciekawostkihistoryczne.pl/2012/12/08/jak-radzono-sobie-w-czasach-przed-wynalezieniem-lodowek/
3. http://almanach.historyczny.org/wiki/Lodownia
Zdjęcia
2. http://images.samsung.com/is/image/samsung/p5/uk/pcd/ha/rt43h5321.png?$ORIGIN_PNG$
3. https://i0.wp.com/www.tafelberg.co.za/wp-content/uploads/2017/06/Defy-Combined-Fridge-Bottom-Freezer.jpg
4. http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/kg/mi/trvq/oHh3aebftqYpTBD35B.jpg