Ajwar
Składniki:

- 1 bakłażan (ok. 400 g)
- 3 pomidory (500 g)
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 * 500 ml słoik
Sposób wykonania
Papryki przeciąć na pół i wyjąć gniazda nasienne. Z papryczek chili odciąć zielone końce. Bakłażany również przekroić na pół. Pomidory pokroić w ćwiartki, je na pół wzdłuż; wyciąć zieloną szypułkę, dać do osobnego naczynia oraz zmiksować. Ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskacz do kieliszka 50 ml i zalać wodą, po czym kieliszek odstawić na bok.
Paprykę oraz bakłażana wyłożyć na blachę do pieczenia. Warzywa piec w piekarniku nagrzanym do 175 oC przez około 30 minut. Upieczone warzywa odstawić w celu wystudzenia na 15 minut. Z papryk oraz bakłażanów ściągnąć skórę oraz drobno posiekać. Pomidory przelać następnie na patelnię i odparować wodę na średnim, następnie na małym ogniu, cały czas mieszając. Całość składników połączyć w garnku, dodać czosnek, przypraw i mieszając, odparować wodę na małym ogniu.
Gotowe buraczki przenieść do słoików, a je przenieść do piekarnika nastawionego na 100 oC w celu sterylizacji.
Zdjęcia