mobi facebook

Barszcz czerwony

10-12 porcji

Składniki:

Barszcz czerwony - 1,75 kg buraków
- 500 g gulaszu wołowego
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 mały por (200 g)
- 1 mała cebula (50-60 g)
- 0,25 selera (mały) (50 g)
- 2 jabłka (400 g)
- 2 kg ziemniaków
- 5-6 jajek (360 g)
- 2 * 1,75 l wody
- 3-4 ząbki czosnku
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- pół cytryny
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Najpierw pokroić włoszczyznę. Marchewkę oraz pietruszkę przekroić w plastry o grubości 4-5 mm. Cebulę przekroić na pół oraz pociąć w pióra o grubości 5-6 mm, pora natomiast pokroić w talarki o grubości około centymetra. Selera obrać z zewnętrznej suchej warstwy oraz pokroić w plastry o grubości 4-5 mm. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na średni ogień. Mięso wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić. Następnie oczyścić z tłuszczu oraz pokroić w 10-15 mm kostkę. Włożyć do drugiego garnka, zalać wodą i postawić na średni ogień. Bulion w czasie gotowania odszumować. Uzyskanymi wywarami zalać potem buraki.

W czasie gotowania wywarów obrać buraki ze skórki, następnie przekroić je na pół wzdłuż oraz pokroić w plastry o grubości 4-5 mm, wrzucić do garnka.

Po ugotowaniu wywarów zalać nimi buraki i postawić na kuchenkę, dodać przypraw. W trakcie gotowania pokroić na ćwiartki, a następnie na pół wszerz jabłka, zmiksować je i dodać do gotującego się barszczu. Gotować go tak długo, aż uzyska intensywny czerwony kolor. Pod koniec gotowania wcisnąć cytrynę w celu utrzymania czerwonej barwy. Na koniec dodać czosnek wcześniej przeciśnięty do kieliszka, zalany wodą i odstawiony na bok przynajmniej na 15 minut.

W osobnym garnku najlepiej na parze ugotować pokrojone w plastry ziemniaki oraz w osobnym garnku ugotować jajka.

Mięso gulaszowe zużyć na zrobienie gulaszu. Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. Profesorzdrowie