mobi facebook

Barszcz ukraiński

8-10 porcji

Składniki:

Barszcz ukraiński - 1,75 kg buraków
- 500 g gulaszu wołowego
- 750 g ziemniaków
- 200-250 g fasoli jaś karłowaty
- 500 g kapusty białej
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (160 g)
- pół małego selera (125 g)
- 20 g suszonych podgrzybków (opcjonalnie)
- 4-5 jajek (300 g)
- 1,75 l + 1,75 l wody
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- pół cytryny
- 20 ml octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Fasolę moczyć przez całą noc. Mięso wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić. Następnie oczyścić z tłuszczu oraz pokroić w 10-15 mm kostkę. Włożyć do garnka, zalać 1,75 l wody i postawić na średni ogień. Bulion w czasie gotowania odszumować. Uzyskanym wywarem zalać buraki. Równocześnie z wołowiną gotować namoczoną fasolę.

W czasie gotowania wywaru obrać buraki ze skórki, następnie przekroić je na pół wzdłuż oraz pokroić w plastry o grubości 4-5 mm, wrzucić do garnka. Następnie pokroić warzywa korzenne. Marchew i pietruszkę - w talarki o grubości 3-4 mm, selera - w plasterki o grubości 3-4 mm, ziemniaki - na pół wzdłuż i w plasterki około 5 mm. Kapustę drobno poszatkować. Całość przygotowanych warzyw oraz fasolkę zalać ok. 2 l wody; na koniec dodać przypraw i gotować na mały ogniu przez 45 minut.

Wywarem zalać buraki, dodać i gotować barszcz przez 45 minut, uzupełniając wodę. Pod koniec gotowania do barszczu wlać zmiksowaną połowę cytryny plus ewentualnie ocet balsamiczny. Barszczem zalać warzywa, całość pomieszać i gotować przez 10 minut.

Mięso gulaszowe zużyć na zrobienie gulaszu. Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. http://www.europeanfoodbayarea.com/wp-content/uploads/2012/01/Ukrainian_Borscht.jpg