Sos boloński
Składniki:

- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 mały por (200 g)
- 0,25 małego selera (50 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 przecier pomidorowy (200 g)
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżeczka bazylii
- 2 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 20 ml oleju rzepakowego
Sposób 1
Warzywa zetrzeć na największych oczkach tarki. Cebulę pokroić na drobne kawałki i zeszklić na patelni z wcześniej nagrzaną oliwą z oliwek. Następnie dodać warzywa, trochę wody i całość gotować na małym ogniu (jeśli trzeba uzupełnić wodę). Po 30 minutach dodać wina i zredukować je, następnie dodać przypraw oraz przecier pomidorowy. Całość gotować tak długo, aż sos uzyska gęstą konsystencje.
Sposób 2
Dzień przed gotowaniem zupy wyjąć mięso z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia. Rozmrożone mięso pokroić na małe kawałki lub zmielić na maszynce oraz ugotować na patelni w małej ilości wody, stale ją uzupełniając przez 30 minut.
Po ugotowaniu mięsa zastosować się do ww. przepisu na wersję bezmięsną.
Sposób 3
Można wykorzystać do sosu włoszczyznę po ugotowaniu bulionu warzywnego w tym celu do wysokiego garnka wrzucić warzywa po bulionie, dodać przecier pomidorowy, przyprawy oraz wody. Całość zmiksować na półpłynną masę, przelać na patelnię i zagęścić na małym ogniu. Następnie przenieść do słoiczka około 600 ml.Zdjęcia