https://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=1095744 Krem z brokułów
mobi facebook

Zupa krem z brokułów

5-6 porcji

Składniki:

Zupa krem z brokułów - 500 g różyczek z brokuła (mogą być mrożone)
- 1 połówka piersi z kury (ok. 300 g) (opcjonalnie)
- 1 mała cebula (50-60 g)
- 2 l bulionu warzywnego
- 3 * 100 g ryżu brązowego
- oliwa z oliwek
- kiełki z brokuła
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Dzień przed gotowaniem zupy wyjąć pierś z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia. Pierś pokroić w plastry, a plastry wszerz w paski. Wrzucić do garnka i zalać bulionem. Postawić na małym ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Równocześnie różyczki brokuła opłukać, pokroić na pojedyncze kawałki i gotować na parze przez 10-15 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Cebulę i brokuły dodać do bulionu; całość zmiksować na jednolitą masę. Po zagrzaniu podać na talerzu.

Osobno ugotować ryż brązowy przez 30 minut. Na talerz dodać olej rzepakowy oraz udekorować kiełkami z brokuła.


Zdjęcia

1. https://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=1095744