mobi facebook

Bulion rybny

8-10 porcji

Składniki:

- 1 kg g kawałków ryby (przed obraniem)
(dorsz, pstrąg, morszczuk, flądra)
- 3 pomidory (500 g)
- 1 marchewka 200 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 mały por (200 g)
- 20 cm kawałek selera naciowego
- 3,5 l wody
- tymianek (gałązki)
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki o grubości 3-4 mm. Pora i selera naciowego pokroić w około 10 mm talarki. Pomidory bez obierania pokroić w ćwiartki a je wszerz, zmiksować w osobnym garnku.

Kawałki ryb włożyć do garnka oraz zalać zimną wodą. Gotować na małym ogniu szumując co jakiś czas powierzchnię wody. Gdy woda będzie już klarowna dodać pokrojone warzywa, zmiksowane pomidory, a na koniec wrzucić gałązki tymianku. Gotować wywar na małym ogniu przez około 1 godzinę. Po ugotowaniu uzupełnić odparowaną wodę dobrze zamieszać oraz odcedzić bulion do innego garnka.


Zdjęcia

1.