Bulion rybny
8-10 porcji
Składniki:
- 1 kg kawałków ryby (przed obraniem)(dorsz, pstrąg, morszczuk, flądra)
- 3 pomidory (500 g)
- 1 marchewka (175 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 mały por (200 g)
- 20 cm kawałek selera naciowego
- 4 l wody
- tymianek (gałązki)
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
Ryby podzielić na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki o grubości 3-4 mm, pora i selera naciowego w około 4-5 mm talarki. Pomidory pociąć w ćwiartki, wyciągnąć szypułkę, po czym zmiksować w osobnym garnku.
Kawałki ryb włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować na małym ogniu, szumując co jakiś czas powierzchnię wody. Gdy woda będzie klarowna, dodać pokrojone warzywa, zmiksowane pomidory, a na koniec wrzucić gałązki tymianku. Wywar w dalszym ciągu gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę, po czym uzupełnić odparowaną wodę, dobrze zamieszać oraz odcedzić bulion do innego garnka.
Zdjęcia
1.