mobi facebook

Caponata

6-8 porcji

Składniki:

Caponata - 2 bakłażany (800 g)
- 6 pomidorów (900-1000 g)
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula (100 g)
- kilka kaparów
- kilka czarnych oliwek
- 50 ml octu winnego
- 100 ml oliwy z oliwek
- bazylia
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Bakłażany pokroić w kostkę, pomidory pokroić w ćwiartki, odciąć szypułki, a każdą ćwiartkę wszerz przekroić na pół. Cebulkę pokroić w pióra, a je następnie w kostkę, seler pokroić wszerz na 4-5 mm plasterki. Oliwki pokroić w plasterki

Na patelni rozgrzać trochę oliwy i podsmażyć cebulę, następnie wrzucić seler i bakłażany dusić przez około 15 minut na małym ogniu, potem wrzucić pomidory, całość pomieszać i dusić przez kolejne 15 minut, następnie dodać oliwki, kapary, resztę oliwy, ocet oraz przyprawy, całość zamieszać i dusić tak długo, aż potrawa odpowiednio zgęstnieje.


Zdjęcia

1. https://www.seriouseats.com/recipes/2015/02/sicilian-eggplant-pinenut-caponata-vegan-recipe.html