mobi facebook

Zupa cebulowa

8-10 porcji

Składniki:

- 1 polówka piersi z kury (ok. 300 g))
- 8 cebul (ok. 900 g))
- 2 (marchewki) (400 g)
- 1 pietruszka) (150 g)
- 3 * 100 g ryżu brązowego)
- 2,5 l + 1 l wody)
- 4-5 liści laurowych)
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego)
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy))
- sól
- pieprz)
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

6 cebul obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zmiksować z 1 l wody. Pozostałe dwie cebule pokroić w drobną kostkę oraz podsmażyć na patelni. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić w 3-4 mm talarki.

Dzień przed gotowaniem zupy wyjąć pierś z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia. Pierś pokroić w plastry a plastry wszerz w paski. Wrzucić do garnka i zalać 2 l wody. Stawić na małym ogniu i gotować co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie dodać warzywa korzenne, przyprawy oraz gotować na małym ogniu przez 30 minut. Następnie wrzucić zmiksowaną cebulę oraz usmażoną, gotować jeszcze przez 15 minut.

Ryż ugotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu, dać na miskę, a do niej wlewać zupę.

Na talerz wlać olej rzepakowy.


Zdjęcia

1.