mobi facebook

Ceviche

4 porcje

Składniki:

Ceviche - 400 g (po odcieknięciu wody) surowego mięsa z białej ryby (sola, mintaj, morszczuk)
- 2 cytryny (w oryginale limonka) (400 g)
- 1-1,5 czerwonej cebuli (150 g)
- 1 czerwona papryka (250 g)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek naci pietruszki
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Rozmrożoną i odsączoną rybę pokroić w małe kawałki, a następnie wrzucić ją do naczynia o w miarę szerokim dnie. Do ryby wciskać sok z cytryny, tak aby całość była nim zalana. W ten sposób ryba musi się marynować kilka godzin w lodówce. Po tym czasie rybę należy odsączyć na sitku.

Cebulę przekroić na pół, a następnie w pióra. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Oba pęczki zieleniny jak najdrobniej poszatkować. Całość produktów wrzucić do szklanej miski i wymieszać. W trakcie mieszania dodać soli oraz pieprzu.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1. http://www.saison.ch/de/rezepte/ceviche-nach-piura-art/detail/