Sałtka cezar (klasyczna)
2-3 porcje
Składniki:

- 3 kromki chleba razowego na grzanki
- parmezan (30 g)
Składniki sosu:
- 100 ml oleju rzepakowego- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- pół cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 żółtko jaja
- 10 ml octu winnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania sałatki
Pokroić sałatę rzymską wszerz na 1 cm kawałki, a je następnie w poprzek na mniejsze. Włożyć do miski. Chleb pokroić w kostkę na grzanki, a następnie przygrzać na patelni z oliwą z oliwek. Usmażone grzanki przełożyć na sałatę, posypać startym serem, a całość polać sosem.
Sposób wykonania sosu
Do miseczki wlać olej rzepakowy, dodać sos Worcestershire, musztardę dijon, sok z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku, żółtko, ocet winny oraz przypraw. Całość energicznie mieszać w celu otrzymania sosu.
Sałatkę polać przygotowanym sosem vinegre, tak aby znalazł się on w każdej części sałatki.
Zdjęcia
1.