Chakalaka
Składniki:

- 1 czerwona papryka (250 g)
- 1 zielona papryka (250 g)
- 3 pomidory (500 g)
- fasola jaś (200 g)
- 1 cebula (125 g)
- 1 zielona papryczka chili
- woda lub bulion warzywny wg uznania
- 2-3 ząbki czosnku
- 20 g imbiru (starty)
- 2-3 łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
- 40 ml oleju rzepakowego
- oliwa z oliwek do smażenia
Sposób wykonania
Obrane marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i każdą połówkę pokroić w cienkie paski, a każdy na mniejsze kawałki. Cebulę przekroić na pół, a następnie w kostkę. Pomidory przeciąć na pół, wybrać gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Fasolę moczyć całą noc, po czym ugotować przez 1 godzinę do miękkości.
Na patelni przysmażyć cebulę i wrzucić do niej resztę składników, wymieszać i delikatnie podgrzać; dodać przypraw. Następnie dolać na patelnię trochę wody lub bulionu w celu ugotowania warzyw. Na koniec wycisnąć przez wyciskarkę czosnek, zetrzeć imbir, dodać tymianek oraz olej rzepakowy. Całość dokładnie wymieszać, gotować do miękkości i odparowania wody.
Zdjęcia