mobi facebook

Chakalaka

3-4 porcje

Składniki:

- 3 marchewki (600 g)
- 1 czerwona papryka (250 g)
- 1 zielona papryka (250 g)
- 1 cebula (100 g)
- 3 pomidory (500 g)
- 1 zielona papryczka chili
- 200 g fasoli jaś drobnej
- woda lub bulion warzywny wg uznania
- 2-3 ząbki czosnku
- 20 g imbiru (starty)
- 2-3 łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
- 40 ml oleju rzepakowego
- oliwa z oliwek do smażenia

Sposób wykonania

Obrane marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i każdą połówkę pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w pióra, a je w kostkę, następnie przysmażyć na patelni. Pomidory podobnie jak cebulę ostrym nożem pokroić w drobną kostkę. Fasolę moczyć całą noc, po czym ugotować przez godzinę do miękkości.

Wszystkie składniki wymieszać na patelni i delikatnie podgrzać, dodać przypraw. W czasie podgrzewania dolać na patelnię trochę wody lub bulionu w celu ugotowania warzyw. Na koniec wycisnąć przez wyciskarkę czosnek, zetrzeć imbir, a na koniec dodać tymianek oraz olej rzepakowy. Całość dokładnie wymieszać, gotować do miękkości i odparowania wody.


Zdjęcia

1.