Chili sin carne
3-4 porcje
Składniki:

- 1 puszka kukurydzy (200 g)
- 1 puszka czerwonej fasoli (200 g)
- 4 pomidory (680 g)
- 1 cebula (125 g)
- 3 * 100 g ryżu brązowego
- 1 papryczka chili (cayenne)
- 1 łyżeczka bazylii (sucha)
- 1 łyżeczka oregano (suche)
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
Sposób wykonania
Usunąć gniazda nasienne z papryk, a z pomidorów – szypułki, po czym podzielić je w kostkę. Tak samo pokroić cebulę, a papryczkę chili – w cienkie krążki.
Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym podsmażyć cebulkę, następnie wrzucić pomidory, paprykę, papryczkę chili; całość wymieszać. Po 5 minutach gotowania dodać kukurydzę, czerwoną fasolę oraz przypraw; całość zamieszać i gotować do odparowania wody.
Ryż gotować osobno w wodzie przez 30 minut.
Na talerz wyłożyć ryż oraz polać potrawą i dodać oleju.
Zdjęcia
1. https://static.chefkoch-cdn.de/ck.de/rezepte/230/230612/623584-960x720-chili-sin-carne.jpg