mobi facebook

Chili sin carne

3-4 porcje

Składniki:

Chili sin carne - 2 czerwone papryki (500 g)
- 4 pomidory (680 g)
- cebula (125 g)
- 1 puszka kukurydzy (200 g)
- 1 puszka czerwonej fasoli (200 g)
- 1 papryczka chili (cayene)
- 3 woreczki ryżu brązowego
- 1 łyżeczka bazylii (sucha)
- 1 łyżeczka oregano (suche)
- sól - pieprz - masło klarowane - 10 ml oleju rzepakowego na talerz

Sposób wykonania

Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w paski, a je w kostkę. Cebulę przekroić na pół, pokroić w pióra, a je w kostkę. Pomidory pozbawić szypułki, przekroić na pół, a następnie pokroić w kostkę. Papryczkę chili pokroić w cienkie krążki.

Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym podsmażyć cebulkę, następnie wrzucić pomidory, paprykę, papryczkę chili; całość wymieszać. Po 5 minutach gotowania dodać kukurydzę, czerwoną fasolę oraz przyprawy; całość zamieszać i gotować do odparowania wody.

Ryż gotować osobno w wodzie przez 30 minut.

Na talerz wyłożyć ryż oraz polać potrawą i dodać oleju.


Zdjęcia

1. https://static.chefkoch-cdn.de/ck.de/rezepte/230/230612/623584-960x720-chili-sin-carne.jpg