mobi facebook

Zupa chińska

8-10 porcji

Składniki:

- 1 połówka piersi z kury (ok. 300 g)
- 2 opakowania mieszanki chińskiej (900 g)
- 25 g grzybków mun
- 25 g kiełków fasoli mun
- 400 g makaronu wstążka
- 3,5 l wody
- 2 łyżki przyprawy chińskiej
- 25 ml sosu teriyaki
- 2 łyżki startego imbiru
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Pierś z kurczaka rozmrozić przez noc, pokroić na mniejsze kawałki, po czym wrzucić do zimnej wody i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie wrzucić: opakowania mieszanki chińskiej, pokrojone grzyby, sos teriyaki, imbir oraz przyprawy. Całość gotować około 1 godziny. Osobno ugotować makaron i włożyć go do talerzy przed zalaniem zupą.

Na talerz dolać olej rzepakowy.


Zdjęcia

1.