mobi facebook

Kurczak po chińsku

4-5 porcji

Składniki:

- 1 połowa piersi z kury (ok. 300 g)
- 1 mieszanka chińska 450 - 500 g
- 25 g grzybków mun
- 25 g kiełków fasoli mun
- 4 * 100 g ryżu brązowego
- pół cytryny
- sos teriyaki
- 2-3 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Dzień przed gotowaniem potrawy wyjąć pierś z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia. Pierś pokroić w cienkie podłużne plastry, następnie zamarynować w sosie teriyaki oraz wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie gotować ryż oraz namoczyć grzybki mun. Po ugotowaniu ryż odcedzić i odstawić na bok. Na patelnię dolać wodę oraz wrzucić mięso, mieszankę, grzyby, kiełki oraz przyprawy. Całość dusić pod przykryciem przez 30 minut mieszając cały czas, dodając wody.

Na miski wysypać ryż, a następnie dodać kurczaka.


Zdjęcia

1.