mobi facebook

Chłodnik z świeżych ogórków

4 porcje

Składniki:

Chłodnik litewski - 3 ogórki szklarniowe (600 g)
- 400 ml jogurtu
- woda w zależności od potrzeb
- koperek
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka na twardo (240 g)
- sól
- pieprz
- 40 ml oliwy z oliwek

Sposób wykonania

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posiekać drobno koperek i pietruszkę. Do miksera wrzucić pokrojone ogórki, zalać całość jogurtem, dodać wody oraz przypraw. Przecisnąć czosnek przez wyciskarkę. Całość dokładnie zmiksować. W osobnym garnku ugotować jajka na twardo.

Do bulionówekna dno dać pokrojoną rzodkiewkę oraz połówkę jajka pokrojoną na ćwiartki. Wlać do nich około 300 ml chłodnika, a na wierzch dodać trochę koperku oraz szczypiorku.


Zdjęcia

1. http://www.manlykitchen.com/wp-content/uploads/2013/02/cucmber-soup.jpg