Chłodnik litewski
Składniki:

- 1 burak (350 g)
- 4 ogórki kiszone (200 g)
- 3 jogurty (450 g)
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 jajka na twardo (260 g))
- 1 l wody
- woda w zależności od potrzeb
- pół cytryny
- 10 ml octu winnego
- 40 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
Od pęczka botwinki oderwać buraki, umyć je i obrać. To samo zrobić z burakami, które po obraniu pokroić na pół, a następnie na plasterki. Botwinkę posiekać na małe kawałki. Całość przenieść do garnka i zalać tak, aby całość była przykryta wodą, a następnie zagotować. Pod koniec gotowania wycisnąć cytrynę oraz dodać octu winnego w celu zakwaszenia barszczu. Ugotowaną botwinkę ostudzić.
W czasie studzenia barszczu pokroić na plastry ogórki kiszone, obrać 2 ząbki czosnku; całość wrzucić do miksera. Dolać do nich 0,5 l chłodnego wywaru z botwinki, jogurtu/kefiru oraz śmietany. Na koniec do miksera dodać ocet winny, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Miksować całość na jednolitą płynną masę. Zmiksowany chłodnik przenieść do naczynia i odstawić do lodówki, aby się ochłodził. W tym czasie koperek oraz szczypiorek drobno posiekać. Od rzodkiewek oderwać liście oraz odkroić ogonki. Umyć je, a następnie pokroić na pół oraz w cienkie plastry.
Na koniec gotować w osobnym garnku jajka na twardo.
Do barszczówek na dno dać pokrojoną rzodkiewkę oraz połówkę jajka pokrojoną na ćwiartki. Wlać do nich około 350 ml chłodnika, a na wierzch dodać trochę koperku oraz szczypiorku.
Zdjęcia