Chłopski garnek
3-4 porcje
Składniki:

- kiszona kapusta (500 g)
- biała kiełbasa (300 g)
- 1 czerwona papryka (250 g)
- 2 cebule (250 g)
- 3 pomidory (500 g)
- 500 ml wody
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 gałązka tymianku
- koperek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
Ziemniaki obrać i pokroić w 10 mm talarki. Pomidory przeciąć na pół, wyciąć szypułkę i pociąć w drobną kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Kiełbasę pociąć w 5 mm pół-talarki. Paprykę przekroić na pół, wybrać gniazda nasienne oraz pokroić w cienkie paski. Cebule przeciąć na pół i posiekać w pióra. Czosnek przecisnąć przez praskę do kieliszka i zalać wodą, po czym odstawić na bok.
Do garnka dolać wody, wrzucić wszystkie składniki, pomieszać, a następnie gotować na małym ogniu do zagęszczenia potrawy. Po 30 minutach dodać przypraw.
Potrawę na talerzu oprószyć koperkiem.
Zdjęcia
1. Profesor Zdrowie