mobi facebook

Ciecierzyca w pomidorach

3-4 porcje

Składniki:

Ciecierzyca w pomidorach - 300 g ciecierzycy
- połowa słoiczka przecieru pomidorowego 200 g (100 g) lub 1 mały 100 g
- 1 cebula (100 g)
- 1,5 litry wody
- 3-4 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 3-4 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnie gotować około 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu; ugotowaną - odcedzić i odstawić na bok. Cebulę pokroić w pióra, po czym w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, nalać oliwę z oliwek oraz podsmażyć cebulę. Następnie dodać zmiksowane pomidory lub przecier pomidorowy, przyprawy, a w przypadku przecieru - wody. Całość gotować na małym ogniu przez 10 minut, potem dodać ciecierzycę i zagęścić całość, cały czas mieszając.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. https://www.budgetbytes.com/quick-curried-chick-peas/