Ciecierzyca w pomidorach
3-4 porcje
Składniki:

- 4 pomidory (650 g)
- 1 cebula (125 g)
- 1,5 litra wody
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
Sposób wykonania
Ciecierzycę namoczyć na noc. Cebulę przekroić na pół i pokroić w drobną kostkę. Pomidory przeciąć na pół, wybrać szypułkę, pociąć na mniejsze kawałki oraz zmiksować z czosnkiem.
Ciecierzycę gotować około 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu; ugotowaną – odcedzić i odstawić na bok. Rozgrzać patelnię, nalać oliwę z oliwek oraz podsmażyć cebulę. Następnie dodać zmiksowane pomidory lub przecier pomidorowy, przypraw, a w przypadku przecieru – wody. Całość gotować na małym ogniu przez 10 minut, potem dodać ciecierzycę i zagęścić całość, ciągle mieszając.
Na talerz dodać oleju rzepakowego.
Zdjęcia
1. https://www.budgetbytes.com/quick-curried-chick-peas/