mobi facebook

Bakłażany cosa nostra

5-6 porcji

Składniki:

- 2 bakłażany (700-800 g)
- 3 * 100 g ryże brązowe
- 2 cebule (200 g)
- 10-15 sardynek
- kilka kaparów
- 4 pomidory (700 g)
- 150 g plasterków goudy
- świeża bazylia
- suche oregano
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Umyte bakłażany przekroić wzdłuż oraz pokroić w 5 mm talarki. Cebule przekroić na pół, pokroić w pióra, a je w kostkę. Sardynki pokroić wszerz w 3-4 kawałki Ryż podgotować osobno przez 10-15 minut. Pomidory przekroić na pół, usunąć szypułki, pokroić w pióra, a je w kostkę, bazylię drobniej pokroić. Pomidory oraz bazylię wrzucić na patelnię, dodać przypraw w celu stworzenia sosu.

Do naczynia żaroodpornego na dnie położyć bakłażan, przykryć go cebulą, dodać sardynki oraz kapary, następnie wrzucić ryż oraz zalać sosem oraz całość przykryć serem.

Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego na 150 oC oraz zapiekać przez 30 minut.


Zdjęcia

1.