mobi facebook

Dip czosnkowo-kurkuminowy

1 porcja

Składniki:

- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała łyżeczka kurkumy
- garam masala
- pieprz
- 5 ml olej rzepakowy aromatyzowany
- sos tysiąca wysp (by uzyskać półpłynną konsystencję)
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (opcjonalnie)

Sposób wykonania

Do kubeczka 0,2 l wsypać kurkumy. Następnie z pieprzniczki dodać trochę pieprzu oraz garam masal, a na dno - olej rzepakowy. Do kubka przecisnąć przez wyciskarkę ząbki czosnku. Wlać z butelki tyle sosu tysiąca wysp, aby uzyskać półpłynną konsystencję (musimy to robić na wyczucie). Na koniec dodać dwie łyżki musztardy. Całość intensywnie zamieszać, aby uzyskać jednolita konsystencję.

Taki dip idealnie nadaje się do kanapek i mniej zdrowych chipsów; można go też używać jako dodatek do mięs.


Zdjęcia

1.